Tips voor veilig online winkelen

Veilig online winkelen

Online winkelen is populair. Het bespaart tijd en je bent niet gebonden aan openingstijden van winkels. Webwinkelen is niet helemaal zonder risico. Er zijn webwinkels die privacy gevoelige gegevens 'lekken' en je hebt winkeliers die bestellingen niet opsturen. Vooral wanneer je iets koopt bij een webwinkel waar je nog nooit eerder iets bestelt hebt moet je extra voorzichtig zijn.

WebWinkelChecker is een handig hulpmiddel dat advies geeft over de betrouwbaarheid van een webwinkel, direct als je de webwinkel bezoekt. Door WebWinkelChecker te installeren zie je beoordelingen en aanwezige keurmerken van de webwinkel, je hoeft dit niet meer zelf uit te zoeken. Installeer WebWinkelChecker hier!

Lees hieronder nog meer tips over hoe je veilig online kan winkelen.

Informatie op de webwinkel

De volgende informatie moet eenvoudig te vinden te zijn op de website van de webwinkel:

Beoordelingen

Op het internet zijn vaak beoordelingen of klachten te vinden over webwinkels. Er zijn verschillende websites waar ervaringen van kopers staan. De beoordelingen zijn meestal ook goed te vinden via Google.

Zoek in Google bijvoorbeeld op:

<Naam webwinkel> beoordeling OR review OR ervaring OR klacht OR probleem OR opgelicht

Voorbeelden van websites met beoordelingen:

Voorbeelden van websites met klachten:

Keurmerken

Er zijn (veel) verschillende keurmerken voor webwinkels. Vaak houdt zo'n keurmerk in dat een winkel moet voldoen aan een bepaalde gedragscode of regelgeving, dat er een onafhankelijke geschillencommissie is en in sommige gevallen zelfs een waarborgfonds bij faillissement van de winkel.

De logo's van de keurmerken op de webshops moeten aanklikbaar zijn zodat u rechtstreeks naar de site van het keurmerk wordt geleid. Om zeker te weten of een webwinkel écht is aangesloten bij een keurmerk is het raadzaam om de webwinkel op te zoeken in de ledenlijst van het keurmerk.

Er zijn heel veel verschillende keurmerken, niet alle keurmerken zijn even goed. Consuwijzer heeft een lijst met keurmerken die onderzocht zijn door de Raad voor Accreditatie. www.consuwijzer.nl/keurmerken

Het bekendste keurmerk is het Thuiswinkel Waarborg.

Beveiliging van de webwinkel

Let erop dat tijdens het betalen en inloggen de webpagina’s beveiligt zijn (de url moet beginnen met https://). In dat geval is de internetverbinding beveiligd (secured) en afgeschermd voor onbevoegden.

Wachtwoorden

Voordat je iets bestelt bij een webwinkel moet je vaak een account aanmaken. Gebruik hiervoor niet hetzelfde wachtwoord als voor uw emailaccount of internetbankieren.

Betalen

Betalingen via iDEAL zijn veilige transacties. Ze zijn echter niet verzekerd en u kunt ze ook niet ongedaan maken. Een betaling via creditcard is vaak wel verzekerd maar minder veilig, omdat uw gegevens niet zijn gekoppeld aan een transactie.

Gezond verstand

Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat meestal ook zo. Zijn producten bij een webwinkel veel goedkoper dan elders, wees dan extra voorzichtig!